Ketojenik Beslenme Nedir

Son zamanların en popüler beslenme biçimlerinden biri kısaca Keto Diyeti diye de anılan Ketojenik Diyet, bilimsel altyapıya sahip ve doğru uygulandığında bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılabilecek bir beslenme tipidir. Bu hastalıkların en önemlileri ise Epilepsi ve Kanser.

Bu diyetin temeli karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini arttırmaya dayanır. Çoğu insanın metabolizması temel enerji kaynağı olarak glikoz kullanır. Glikoz karbonhidrat ve şekerden elde edilir ve bedenin en kolay enerjiye dönüştürdüğü besin maddesidir. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, zeytinyağı, tereyağı, et vb. gıdalarla yağ ve protein miktarı arttırılır böylece vücudun enerji kaynağını şekerden yağa çevirmesi sağlanır. Bunun sonucunda da vücut enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalır.

Ketojenik diyetin en belirgin faydalarına bir göz atalım.

Kilo kaybı: Kısa sürede kilo vermek isteyenler için Ketojenik diyet en etkili çözümlerden biri. Beden enerji kaynağı olarak yağları kullandığı için istenmeyen yağ fazlalıkları kısa sürede yakılmaya başlanıyor.

Kan şekeri kontrolü: Metabolizmanın insülin hormonunu kontrol edememeye başlaması maalesef pek çok insan için diyabet yani şeker hastalığı anlamına geliyor. Keto kan şekeri seviyesini doğal olarak düşürdüğü için beden gereğinden fazla glikoz üretmiyor, böylece kan şekeri dengeleniyor. Fakat her tip diyabet hastasının Keto Diyeti uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Zihinsel odaklılık: Karbonhidrat fazlası insan beynini en çok bulandıran şeylerden biri. Keto diyeti yapıldığında vücuttaki karbonhidrat oranı minimumda tutulduğu için zihinsel performansın artması yanında strese karşı da daha dayanıklı olunuyor.

Kalp hastalıkları: Ketojenik beslenme vücut yağı, HDL kolesterol seviyesi, kan basıncı ve kan şekerini düzenlediği için kalp hastalıklarındaki risk faktörleri de azaltılmış oluyor.

Kanser: Ketojenik diyet günümüzde bazı kanser hastalıklarında tedaviye destek anlamında kullanılmaktadır ve tümör büyümesini durdurduğu saptanmıştır. Buradaki amaç, kanseri iyileştirmek değil, karbonhidrat seviyesini düşürüp yağ ve protein miktarını artırarak, şeker ve karbonhidrattan beslenen kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaktır. Diyete uyan kanser hastalarında kanserli hücrelerin büyümesi ve metastaz yapmasının yavaşladığı gözlemleniyor. Ayrıca kemoterapi ve radyasyon tedavisi daha etkili oluyor.

Alzheimer: Hastalığın belirtilerini azaltıyor ve hastalığın gelişimini yavaşlatıyor.

Epilepsi: Özellikle epilepsi hastası çocuklarda atakların durdurulması veya azaltılmasında fayda sağlıyor.

Parkinson: Ketojenik beslenme ile Parkinson hastalığı belirtilerinde iyileşme görülüyor.

Beyin hasarları: Hayvan üzerinde yapılan çalışmalar, ketojenik beslenmenin beyin sarsıntısından sonra beyin hasarını azaltabildiği ve toparlanmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Ve Zararları

Sağlıklı insanlar için güvenli olmasına rağmen, başlangıçta vücudunuz diyete uyum sağlarken bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu genellikle keto grip olarak adlandırılır ve genellikle birkaç gün içinde geçer.

Keto grip, zayıf enerji ve zihinsel işlev bozukluğu, artan açlık, uyku sorunları, bulantı, sindirim rahatsızlığı ve egzersiz performansının azalmasından oluşur. Bunu en aza indirmek için, ilk birkaç hafta boyunca düzenli olarak düşük karbonhidrat diyeti deneyebilirsiniz. Bu şekilde karbonhidratı tamamen ortadan kaldırmadan önce vücudunuzu daha fazla yağ yakmaya alıştırabilirsiniz.

Ketojenik diyet vücudunuzun su ve mineral dengesini değiştirebilir, bu nedenle yemeklere fazladan tuz eklemek veya mineral takviyeleri almak yardımcı olabilir. Bunun yanında bol su içilmesi de her diyette olduğu gibi çok önemlidir. Mineraller konusunda yan etkileri en aza indirmek için sodyum, potasyum ve magnezyum takviyesi alınabilir.

En azından başlangıçta, doyana kadar yemek yemek ve kalorileri çok fazla kısıtlamaktan kaçınmak önemlidir. Genellikle ketojenik bir diyet, kalori kısıtlaması olmadan kilo vermeyi sağlar.

Ve en önemlisi, mutlaka bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

Ketojenik pasta ve tatlılar yaparken kullanmamanız gereken temel malzemeler un, süt ve şekerdir. Peki ama özellikle un olmadan nasıl pasta ve tatlı yaparız. Size Bodrumlu Pastalar’ın bu malzemeler yerine neler kullandığından bahsedelim.

Un: Beyaz rafine un yerine öncelikle Badem Unu, bunun yanında Hindistan Cevizi Unu, Fındık Unu veya öğütülmüş Keten Tohumu kullanıyoruz.

Süt: Laktoz ve yüksek oranda karbonhidrat içeren inek sütü yerine Soya Sütü, Hindistan Cevizi Sütü veya Badem Sütü kullanıyoruz.

Şeker: Şeker yerine tatlandırıcı kullanmamız gerektiği için bitkisel bir tatlandırıcı olan Stevia tercih ettiğimiz malzemedir.

Böylece Ketojenik Beslenme seçmiş olsanız da sağlıklı ve lezzetli pasta ve tatlılarımızla Bodrumlu Pastalar olarak hizmetinizdeyiz.