Son yıllarda hayvan haklarının da yoğun olarak gündeme gelmesi ile birlikte Vejateryen ve Vegan beslenme ve yaşam tarzını seçenlerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Peki Veganizm nedir.
Vegan beslenme et, yumurta, süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünlerin reddedilmesi esasına dayanır. Veganların bir kısmı ise yiyecekten öte deri, kürk, yün gibi hayvanlardan elde edilen ürünleri kullanmayı da reddetmektedirler.
Peki Vegan’lar ne ile beslenirler, bu belki de Vegan’lık hakkında en yaygın sorudur. Vegan bir diyet tüm tahıllar, fasulye, baklagiller, sebzeler ve meyveler, ayrıca bunları birleştirerek neredeyse sonsuz sayıda gıda içerir. Buna ek olarak hayvansal gıdaların bir çok Vegan versiyonu bulunur. Bu nedenle Vegan’lar Vegan sosisli sandviçler, dondurma, peynir, süt ürünü olmayan yoğurt ve mayonez ile birlikte sebze burgerleri gibi et yerine geçen ürünleri yiyebilir. Soya sütü, süt ürünü olmayan süt yerine kullanılan ürünler ve tofu gibi bitkisel ürünler kullanabilir. Ayrıca yeşil salata, fıstık ezmesi, mısır ekmeği, cips ve salsa gibi herkesin yaptığı aynı ortak günlük yiyeceklerin çoğunu yer. Örneğin peynir ve ekşi krema içermeyen vejateryen börek,domates soslu yumurtasız makarna, et ya da süt olmayan bir sos ve çoğu ekmek de vegan beslenme için uygundur.
Gelelim pasta ve tatlılarda Veganizm’e. Hepimizin bildiği gibi pasta ve tatlı dediğimizde ilk aklımıza gelen malzemeler yumurta, tereyağı, süt ve şekerdir ve bu ürünlerin hiçbiri Vegan beslenme için uygun değildir. O zaman ne yapmalıyız, bu ürünleri Vegan beslenme tarzına uygun ürünlerle değiştirmeliyiz. Bodrumlu Pastalar Vegan pasta ve tatlılar yapmak için hangi malzemeleri kullanıyor size anlatalım.
Yumurta: Yumurta kullanmadığımız zaman bağlayıcı olarak yerine kullanabileceğimiz malzemeler keten tohumu, aquafaba yani nohut suyu, elma veya muz püresidir. Biz ürünlerimizde temel lezzeti değiştirmediği ve yumurtanın işlevine daha yakın olduğu için keten tohumu ve aquafaba kullanmayı tercih etmekteyiz.
Keten tohumu kullanma fikrinin size garip geleceğinin farkındayız, bu nedenle keten tohumunun yumurta yerine kullanılma prosesinden size biraz bahsedelim.; ki bu zaman alan, emek ve dikkat isteyen bir işlemdir. Öncelikle keten tohumu içinde bulunduğu su doğru kıvamı bulana kadar haşlanmalıdır. Daha sonra bu su nerede kullanılacağına bağlı olarak farklı kıvamlar elde edilene kadar ;kekin içine eklenecekse kıvamı biraz sulu olabileceği gibi kremada kullanılacaksa katı köpük kıvamına gelene kadar; çırpılmalıdır. Asıl şaşırtıcı olan ise kahverengiye yakın olan haşlama suyunun çırpıldıkça nasıl bembeyaz bir renk aldığını görmektir. Aquafaba yani nohut suyuna gelirsek, o da benzer bir proses ile aynı şekilde yumurta yerine kullanılmaktadır.
Tereyağı: Yağ olarak kullanabileceğimiz malzemeler zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar ve margarindir. Bodrumlu Pastalar margarin kullanmayı tercih etmediği için ağırlıklı olarak zeytinyağı ve kendi üretimimiz vegan tereyağı kullanır.
Süt: Hayvansal süt yerine Hindistan cevizi sütü, soya sütü ve badem sütü kullanarak Vegan pasta ve tatlılarımızı üretiyoruz.
Şeker: Şeker olarak sadece şekerpancarından üretilen doğal şeker kullanıyoruz.
Ayrıca belirtmeliyiz ki yumurtanın çok önemli olduğu şu hamurundan yapılan profiterol ve ekler gibi tatlıları da Vegan beslenmeye uygun olarak size sunuyoruz.
VEGAN RED VELVET CAKE
Pandispanya: Vegan Kırmızı Kadife Kek
Dolgu: Vegan İsveç Kreması, Mevsim Meyvesi
Kaplama: Vegan İsveç Kreması
Süsleme: Şeker Hamuru
Elmalı Vegan Cheesecake mi yoksa Elmalı Geleneksel Cheesecake mi?
Cheesecake’i çok seviyoruz. Bugüne kadar nasıl bir cheesecake yemedik diye düşündük ve bulduk. Elmalı Cheesecake. Sonra dedik ki işimizi biraz daha zorlaştıralım ve bu cheesecake’i ‘’Vegan’’ ve ‘’Glütensiz’’ yapalım.
Tabanını ceviz ile oluşturduk, cheesecake karışımına kendi yaptığımız elma sosunu ekledik. Sonra düşündük içerisinde taze elma da olsun dedik ve küp elmaları tarçın ve karanfil karışımına bulayıp karışımımızın içine kattık. Sonra merakla pişmesini bekledik. Piştikten sonra da üzerini elma sosumuz ile kapladık. Sonuç? Biz çok sevdik. Özellikle içerisindeki küp elmaların hala biraz kıtır kıtır olmasını daha da çok sevdik.
Bu cheesecake’imiz vegan ama ben geleneksel cheesecake tercih ederim diyorsanız o da olur.